
ANDA KAL
Mindfulness nedir?
Hayatı büyük bir çoğunlukla otomatik pilottaymışçasına yaşıyoruz. Bir günümüzü düşündüğünüzde yediğimiz, içtiğimiz, çalıştığımız ya da dinlendiğimizin ötesinde o ana ait ne hissettiğinizi hatırladığımız kaç şey var? Hatırladığınız anlar kaç saniyeden ya da dakikadan ibaret? Akışta ve anda kalmak, modern hayatın hızlı temposu içinde sıkça kaybolduğumuz bir kavramdır. Bir sonraki adımın stresini o an yaşamak ve bunun sürekli hale gelmesi duygu durumumuzu etkileyebilir ve içsel huzurumuzu bozabilir. Ancak, bu durumu anlayarak ve anın değerini bilerek, yaşam kalitemizi artırabiliriz.
Mindfulness Nedir,
Ne değildir?
Mindfulness, şimdiki zamana odaklanmak, hislerimizin farkında olmak ve düşüncelerimizi kabul etmekle başlar. Bu, genellikle meditasyon ve benzeri tekniklerle geliştirilir. Zihinsel farkındalık geliştirmek, stresle başa çıkmak, duygusal dengeyi korumak ve böylelikle yaşam kalitesini artırmak için kullanılabilir. Mindfulness pratiği kişisel bir deneyimdir. Bu pratiği günlük yaşantınıza dahil ederek zihinsel ve duygusal dengenizi daha rahat kurmanıza destek olabilirsiniz.

Mindfulness hayatımıza ne katar?

Anın Değerini Anlamak: Hayat, aslında bir dizi anın toplamıdır. Ancak, sürekli bir şekilde geçmişe veya geleceğe odaklanmak, bugünkü anın değerini göz ardı etmemize neden olabilir. Akışta kalmak, mevcut anı daha iyi değerlendirmemize ve yaşamın güzelliklerini fark etmemize yardımcı olabilir.
İçsel Denge: Akışta kalmak, duygusal dalgalanmalarla başa çıkmada yardımcı olabilir. Duygularımızın farkında olmak ve onları kabul etmek, içsel dengeyi güçlendirebilir.


Artan Yaratıcılık: Akışta olmak, zihinsel berraklığı teşvik edebilir. Bu da yaratıcılığı artırarak, sorunlara yeni perspektiflerle yaklaşmamıza yardımcı olabilir.
Mindfulness egzersizi nasıl yapılır?
Mindfulness pratiği, farkındalık ve şimdiki anın bilincine odaklanmayı hedefler.


Rahat Bir Pozisyon Alın: Rahat bir oturma pozisyonu bulun. Sırtınızı dik tutun ve ellerinizi rahatça yerleştirin.
Nefesinize Odaklanın: Gözlerinizi yumun. Önce doğal akışta nefes alıp verişinize odaklanın, sonra burnunuzdan derin nefes alın ve ağzınızdan verin. Doğru nefes alıp vermek bu noktada önemlidir.
Şimdiki Anı Fark Edin: Düşüncelerinize odaklanın. Düşüncelerin gelip geçtiğini fark edin ancak onlara takılmayın. Zihinsel gürültüyü sadece gözlemleyin.
5 Duyunuza Odaklanın: Çevrenizdeki seslere, kokulara, dokulara ve hislere odaklanın. Duyularınıza dikkatinizi vererek o anda kalın.
Kendinizi Kabul Edin: Duygularınızı ve düşüncelerinizi değerlendirmeden kabul edin. Olumlu ya da olumsuz hissettiğiniz duygulara yönelik yargılamalardan kaçının.
Düzenli Olarak Pratik Yapın: Mindfulness pratiğini düzenli olarak yapmaya çalışın. Günlük kısa seanslar ile zamanla anda kalma farkındalığınız artabilir.
Yavaşça Geri Dönün: Pratik bittiğinde, yavaşça geri dönün. Kaslarınızı esnetin ve dikkatinizi çevrenize yönlendirin.